Review-uri ale NAS-urilor Synology.
#11 de techman
19 Sep 2013, 11:27
În acest review vă prezint unul dintre noile modele de NAS (Network Attached Storage) de la Synology, aferente anului 2013: DS213+. Acesta vine cu noul procesor Freescale QorIQ P1022, cu o frecvență de 1,067 GHz, 64-bit, dual-core și 512MB DDR3. Capabil de Hardware Encryption Engine și System Hibernation, prețul acestui server este unul destul de ridicat, dar se plătește și sistemul de operare foarte bine gândit și ușor de configurat: DSM.

Synology DS213+ Review

Vezi oferta pentru Synology DS213+


(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review Synology DS213+ Review

PRO:
 • Procesor Dual Core la 1.067 GHz (64 bit) cu Hardware Encryption Engine - asta înseamnă că puteți folosi transferul de date în mod criptat fără să afectați performanța sistemului.
 • 512 MB DDR3 - suficienți.
 • Se pot monta maxim 2 HDD-uri SATA3 (DS213+ se poate folosi și cu un singur HDD). HDD-urile pot să fie de 3,5" sau 2,5" (hdd-uri de laptop). Aveți la dispoziție mai multe configurații RAID. Capacitate maximă per HDD este de 4TB, deci se pot obține un maxim de 8TB în RAID0 însă trebui să vă gândiți și la siguranța datelor. Eu recomand RAID1 sau Synology SHR, care este și implicit (sugerat) la instalare.
  Dacă instalați sistemul cu un singur HDD conectat, nu veți avea protecție la date dar ulterior dacă adaugați un HDD în al 2-lea bay, Synology vă pune la dispoziție o interfață ușor de folosit, intuitivă prin care vă puteți alege tipul de RAID și modul în care administrați spațiul de stocare. Se pot defini mai multe "spații" (Volume îi zice în interfață).
 • Tot legat de HDD-uri, acest NAS are "Hot Swappable Drive" - adică puteți adăuga/înlocui HDD-uri chiar și cu NAS-ul pornit. Desigur, dacă aveți definit RAID 1 și scoateți un HDD, volumul va intra în stare "DEGRADED". Dacă aveți setat un RAID0... nu vă sfătuiesc să încercați să scoateți un HDD.
 • Sistemul de fișiere folosit pentru HDD-urile interne este EXT4 (Linux), dar pentru HDD-urile externe, stickuri etc. este suportat și NTFS, FAT (comune Windows)
 • Vă recomand să folosiți acest tip de HDD-uri
 • DS213+ are 2 porturi USB 3.0 (foarte utile) și un port eSata. Un HDD extern atașat la portul USB 3.0 asigură o viteză de transfer mult mai mare decât USB 2.0.
 • SD Card Reader este folositor utilizat cu funcția USB/SD Copy. La o apăsare de buton, se copiază conținutul cardului într-o locație pe HDD stabilită din interfață. Astfel vă salvați pozele fără să accesați NAS-ul din interfață.
 • Port LAN Gigabit X 1, cu suport pentru Wake on LAN/WAN deși faptul că DS213+ știe System Hibernation (consum foarte redus, de doar 2.64W în hibernare) eu zic că wake on LAN este un moft, dar cine știe... poate util.
 • DS213+ acceptă și adaptor wireless pe USB, dar un NAS este bine de ținut pe cablu, evident pentru performanță și să aveți în vedere un router sau switch gigabit.
 • Consum redus, de doar 22,2W în full load, 10,08W cu HDD-urile în hibernare și 2,64W dacă sistemul este în hibernare! Apropo de hibernarea sistemului, am întâmpinat ceva probleme (eu și alții - pentru că problema a fost expusă pe forumul Synology). Ține de versiunea DSM - o fi ceva bug și se va rezolva într-un update viitor de DSM. Cum se manifestă problema? Dacă sistemul întră în hibernare, la revenire suntem notificați cu semnale sonore și mesaje în DSM cum că volumul este degradat. Problema am expus-o aici.
 • O mulțime de aplicații, utilitare, configurări pe useri - DS213 plus "rulez"!

Următoarele subiecte au fost prezentate pe larg și se aplică și pentru DS213+
Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori