Hard disk-uri pentru NAS
#31 de techman
03 Noi 2013, 18:24
Ce HDD este recomandat să cumperi dacă ai un NAS (Network Attached Storage)? Păi unul dedicat acestor mici servere! Da, un nou segment de piață trebuie acoperit de producătorii de HDD-uri. Cei care dețin NAS-uri s-au confruntat de-a lungul timpului (până au apărut aceste NASware) cu tot felul de probleme... HDD-urile nu erau făcute să suporte un timp de lucru 24/24 h, 7 zile pe săptămână. Tocmai aceasta este prima caracteristică importantă a hardului prezentat în acest review: WD Red WD30EFRX, 3TB, 64MB, SATA 3. Producătorul afirmă în specificații că acest HDD este proiectat pentru a funcționa NON-STOP, la temperatură redusă, zgomot mic. Adăugăm și fiabilitate și performanță și rezultă un HDD ideal pentru un home-server.

WD Red WD30EFRX Review

Vezi preț WD Red WD30EFRX


(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
WD Red WD30EFRX Review WD Red WD30EFRX Review WD Red WD30EFRX Review

Înainte de a cumpăra aceste tipuri de HDD-uri, am fost sceptic... încă sunt, pentru că nu mă mulțumesc doar cu specificații și laude, nici textele din alte review-uri. Eu vreau să facă dovada fiabilității. Deci am două bucăți din WD30EFRX pe care le-am instalat ca și RAID 1 în Synology DS213+.

După instalare mi-am zis să trec de 2-3 ori peste harduri cu teste de tip "Extended", făcute din DSM-ul Synology (din Storage Manager), DUPĂ ce am ocupat efectiv întreaga suprafață din cei 2,68 TB rămași disponibili după instalarea DSM-ului. Așa că am copiat un set de date de câteva sute de GB în repetate rânduri, până am rămas cu spațiu liber zero...

Parametrii verificați
Ok... și am dat drumul la testele Extended. Nu m-am grăbit să ocup spațiul cu date reale până nu am verificat niște parametrii SMART. Ce am urmărit?
 • Parametrii SMART:
  Imagine

  Cei mai importanți:
  • Raw_Read_Error_Rate
  • Reallocated_Sector_Ct - Dacă există sectoare defecte realocate - inadmisibil
  • Seek_Error_Rate
  • Spin_Retry_Count
  • Load_Cycle_Count - WD a avut probleme serioase cu seriile Green, Blue, Black... Toate ajungeau la LCC foarte mare în timp relativ scurt, iar în specificații tehnice era trecută o limită maximă de 300.000 de cicluri de Load/Unload capete de scriere/citire, asta pe lângă faptul că HDD-ul "clickăia" întruna... ENERVANT.
  • Multi_Zone_Error_rate
  De menționat că nu toți parametrii sunt "fatali" dacă au valori minime... De exemplu, pe unul din harduri a apărut "Raw_Read_Error_rate" și "Multi_Zone_Error_rate", însă parametrii SMART trebuiesc interpretați corect, nu doar după câmpul "Raw data".
 • Vezi preț WD Red WD30EFRX
 • Temperatura de funcționare în condiții de stres:
  Imagine

  Observați că cele două WD30EFRX sunt la 31 respectiv 34 grade... mai reci decât un HDD plasat într-un rack extern, care nu are carcasa închisă! Și nu că sunt mai reci cu 2-3 grade... ci cu 10-13 grade, în condițiile în care lucreză din greu de cca. 45 de minute.

Performanțe
Un test banal... copiere de fișiere mari: 166 MB/s la scriere. De menționat este că Synology DS213+ are SATA 3, deci totul depinde de hard... cât duce.
Imagine

De data aceasta sursa și destinația este același volum (cele 2 hdd-uri din RAID). Se copiază un set de ~25 GB de fișiere cuprinse între 3-10 MB. Performanța mi se pare mulțumitoare.
Imagine


Concluzie
Îmi place că WD a renunțat la tehnologia intelli-power, sau cel puțin la parcarea excesivă a capetelor (la fiecare 8 secunde de inactivitate HDD). Acest HDD sper și până acum nu am motive să-i contrazic pe cei de la WD, este făcut special pentru NAS-uri, capabile să ruleze non-stop, însă NIMENI niciodata nu o să garanteze pentru datele tale. Nici măcat un RAID nu este suficient, deci atenție. Eu cu aceste două HDD-uri în RAID1, am încredere că datele mele sunt protejate împotriva defecțiunilor hardware. Nu și împotriva greșelilor umane, viruși etc.

Vezi preț WD Red WD30EFRX


Te intereseaza si aceste subiecte:#101 de raduerd
19 Iun 2014, 13:34
Salutare, as dori sa achizitionez 2 HDD-uri pentru un NAS si sa le pun in RAID 1 (Mirroring).
Din cate am citit pe diferite site-uri pentru acest tip de RAID este cel mai bine sa fie HDD-urile fabricate de producatori diferiti, serii diferite etc. pentru ca daca sunt identice sunt sanse sa crape in acelasi timp. E ok sa fie identice cand se doreste performanta (RAID 0 - Striping), pentru redundanta cred ca e mai bine sa fie diferite.

Am gasit aceste 2 HDD-uri fabricate special pentru NAS, as vrea sa iau cate unul din fiecare pentru Mirroring, ce parere ai?
Merci.


HDD WD Red 2TB, 64MB, SATA 3 si HDD Seagate NAS 2TB, 64MB, SATA 3

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori