Scapa de cabluri! Fa-ti reteaua folosind circuitul de curent electric. Da... LAN over 220V
#7 de techman
29 Aug 2013, 21:50
În sfârşit am ocazia să testez adaptoarele PowerLAN. În acest review vă arăt cât pot de exact cum se comportă un set de 4 bucăţi şi cum se folosesc, avantaje şi dezavantaje. Preţ rezonabil pentru o astfel de soluţie. Posibil să coste mai mult cablu, pat-cablu şi, de ce nu, efortul de a monta cablu de reţea pe traseu. Şi apoi... ce faci dacă renunţi la locaţie, şi rămâne cablu / pat cablu ăla degeaba pe pereţi. Eu sunt păţit.
Această recenzie o scriu şi actualizez fiind conectat la o reţea realizată cu astfel de adaptoare, tot în scopul testării, să văd dacă apar probleme de conexiune. Până acum, totul este în regulă.


Despachetare:
(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review

(bateria R6 şi stickul USB din imaginile de mai sus au ca scop - bază de comparaţie a dimensiunilor)

Conţinut pachet:
 • Adaptor PowerLAN TPL-307E
 • CD cu utilitare (ar fi bine să-l consultaţi, poate găsiţi mai multe informaţii decât (foarte) sumarul "manual" de utilizare. 2 foi în 2 limbi... 2 ilustraţii despre cum să nu fie instalate, însă, după cum puteţi citi mai jos, eu le-am folosit de-andoaselea şi funcţioneză bine!
 • Deci "ghid" de instalare foarte sumar. A trebuit să încerc câteva variante şi să caut pe net cum se sincronizeză mai mult de 2 adaptoare pentru a forma o singură reţea. Chiar dacă este logic, totuşi 2-3 îndrumări tot trebuie. Nu mai zic de utilizatorii începători în reţelistică.
 • 1 x cablu de reţea de 1,5 m

Vezi preț TRENDnet TPL-307E

Specificaţii - Cele mai importante sau care au sens pentru noi:
 • 1 x port RJ-45 (foarte probabil se poate ataşa un switch acestui port)
 • Adaptorul powerline ocupă o priză, dar în acelaşi timp oferă o ieşire "schuko" - priză normală, la care se pot conecta consumatori de maxim 12A
  (click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
  TPL-307E Review
 • Viteză maximă: 200 Mbps în mod Full Duplex
 • Pe CD sunt utilitare compatibile cu Win7, XP.
 • Maxim 6 astfel de adaptoare (noduri) se pot împerechea, formând o reţea securizată. Este pomenit streamingul video în această limită.
 • "Overlapping Powerline Networks Supported: Up to 4 (per electrical system)". Am preferat să scriu fraza asta aşa cum este menţionată pe cutie pentru că nu înţeleg la ce se referă. Prima limită este de 6 adaptoare, aici deja se zice de 4 bucăţi. Poate un electrician ştie mai multe dar, apropos de electrician... am discutat cu cineva care are ceva experienţă în domeniu şi a fost sceptic când veni vorba de reţea LAN folosind reţeaua electrică. Aşa cum are el experienţă, a fost depăşit de această inovaţie... am putea zice.
 • Securitate: semnal criptat în mod 128-Bit AES (Advanced Encryption Standard). Prin împerechiere se creează în mod automat o reţea securizată, precum semnalul wireless al unui router. Adaptoarele vin cu o cheie implicită din fabrică însă prin resincronizare, NE ASIGURĂM O REŢEA PRIVATĂ. Nu este posibil ca un vecin să-şi cumpere şi el un astfel de adaptor şi să "fure"/beneficieze FĂRĂ ştiiţa noastră de datele transmise (internet sau alte date)
 • Două butoane se află pe adaptor: Sync, tocmai ziceam de el şi ce rol are şi Reset, accesibil doar cu ceva ascuţit, ca un ac şi are rolul de a restabili setările de fabrică.
 • Adaptorul are încorporat un filtru de zgomot. Nu zice nimic de protecţii la supratensiuni, cu toate că (teoretic) nu ar trebui folosite în prelungitoare cu protecţie. Eu personal prefer să folosesc adaptoarele în spatele unor prelungitoare cu protecţie/stabilizatoare/UPS-uri pentru că altfel am toate şansele ca ELECTRICA să mi le "prăjească" şi să nu intereseze pe nimeni.
 • Cel puţin două astfel de adaptoare sunt necesare pentru a realiza o reţea, pentru a sincroniza. Nu ştiu dacă este posibil să sincronizăm adaptoare modele diferite şi/sau producători diferiţi. Aş tinde să cred că se poate DACĂ au aceeaşi parametrii / standarde. La acest exemplar este trecut pe cutie: IEEE 1901, IEEE 802.3, IEEE 802.3x, IEEE 802.3u, frecvenţă 2 ~ 28 MHz, modulaţie OFDM 1024/256/64/8 ~ QAM, QPSK, BPSK, ROBO, protocoale TDMA şi CSMA/CA. Sincer eu sunt depăşit de aceşti termeni, dar cu siguranţă i-aş compara daca aş vrea să cuplez în reţea un alt adaptor powerline de la un alt producător sau alt model.
 • Dimensiuni: 122 x 55 x 78 mm, cu o greutate de 168g.
 • Consum: 3 Watts maxim, 0,6 Watts în mod stand-by. Deci consumul este nesemnificativ.
 • Designed in USA, Made in China
(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review

Vezi preț TRENDnet TPL-307ECe merită menţionat aşa cum este scris pe cutie:
 • Adapters automatically network over an encrypted connection
 • The One-touch Sync button cheanges the default encryption key

Observaţii de utilizare:
 • În mod stand-by toate ledurile sunt stinse, doar ledul de PWR se aprinde câteodata scurt
 • La prima folosire nici nu a trebuit să apăs butonul de sincronizare

Ce semnifică culorile ledului PL (Powerline (PL) Connection):
 • Green (Verde) - "Best", conexiune excelentă, cea mai mare viteză negociată. Este posibil de obţinut doar prin respectarea indicaţiilor de utilizare. Fără prelungitoare, direct în priză, iar distanţa dintre adaptoare să nu fie prea mare.
 • Amber (Chihlimbar, un portocaliu/galben) - "Better", conexiună bună spre foarte bună.
 • Red (Roşu) - "Good", conexiune ok. Minim de viteză, dar conexiune existentă. În cazul testului meu sunt chiar mulţumit de ce poate. NET la viteză calumea, superioară unui wireless amărât, care mai pierde şi semnalul, se deconectează cu totul.
 • Off (Led stins) - Conexiune inexistentă

Conectare şi UTILIZARE INCORECTĂ cu rezultate peste aşteptări:
Deşi în instrucţiuni se indică clar că adaptoarele nu trebuie să fie conectate la prelungitoare (unii ziceau de prelungitoare cu protecţie la supratensiuni), UPS ci direct în priză, nu este menţionat ce se întâmplă dacă ignori regula. Aşa că eu am testat în felul următor: adaptorul principal, cel conectat la router este cuplat la un UPS APC, pe conector protejat de baterie. Deci nu numai că este un soi de prelungitor, are şi protecţie la tensiune şi cu backup de baterie. În altă cameră, unde sunt acum conectat cu laptopul la al 2-lea adaptor PowerLAN, acesta l-am cuplat într-un prelungitor... şi am pus alimentatorul laptopului în priza adaptorului PowerLAN. Deci practic am făcut cea mai proastă combinaţie, pentru a vedea dacă măcar adaptoarele se "văd" în LAN. Se văd! iar viteza negociată este de 100 Mbps (biţi, NU bytes - atenţie pentru cei care fac confuzie între cele două notaţii).
Concluzii, montare fără a respecta indicaţiile:
 • Ledul ce indică calitatea conexiunii este roşu, ceea ce înseamnă "Good", semnal bun!
 • Chiar dacă viteza negociată este de 100 Mbps, la copierea unui fişier de pe NAS Synology viteza maximă a fost undeva la 3,5 MBps (Mega-bytes pe secundă). Era greu să cred că voi atinge viteza ideală posibilă pe 100 Mbps, adică undeva la 12 MBps, mai ales că am încălcat practic toate instucţiunile de montare/utilizare. Eu sunt mulţumit, spre foarte mulţumit că stau pe net în condiţii normale, adică nu am lag la încărcarea paginilor web, în timp ce copiez acel fişier de test. Pe wireless, din colţul ăsta de cameră şi până la routerul din capătul celălalt al apartamentului, nicio şansă la asemenea viteză.
 • Viteza constantă de copiere al fişierului, între 3,3 - 3,5 MBps.

Vezi preț TRENDnet TPL-307E

Instrucțiuni / utilizare corectă:
(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
TPL-307E Review

În funcționare:
(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review

În stand-by:
(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
TPL-307E Review

Alte poze:
(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
TPL-307E Review TPL-307E Review TPL-307E Review

Alte păreri pozitive:
 • Se încălzesc puţin de tot, normal aş zice în timul funcţionării
 • Reconectarea se face foarte rapid. De abia conectezi adaptoarele la priză, în următorele secunde conexiunea este stabilită, criptată, gata de utilizare.

Păreri negative:
 • Documentaţie sub orice critică. A trebuit să caut pe net explicaţii despre cum se extinde reţeaua formată din mai mult de două adaptoare. Efectiv nu am găsit explicaţii. Poate pe CD... dar hai să fim rezonabili, pe un quick-quide de o foaie îţi ziceau ceea ce a trebuit să caut pe net.
 • Chiar dacă zice pe cutie că au formă compactă, ca nu încurcă priza... se extinde şi peste a doua priză, la prizele "normale" duble. Daca ai un ştecher într-un din prize, nu poţi conecta calumea PowerLAN adapter-ul pentru că loveşte în celălalt ştecher.

EU AM PROFITAT DE PROMOŢIA ACTUALĂ - Vezi aici oferta

Concluzia mea: Sunt foarte utile. Vroiam să am un Access Point în mijlocul holului şi am tras cablu, am dat găuri pentru pat cablu, am găurit şi un perete cu totul. În camera alaturată aveam un televizor SMART dar care nu avea wireless integrat (acuma am alt TV cu wireless) dar faptul că am trecut prin perete cu burghiu de ala de faci loc pentru ţevile de încălzire centrală, ramâne. Access Pointul l-am pus pe hol, să am semnal wireless suficient de puternic, în camera mare, la un TV cu wireless, ca să nu sacadeze când rulez un film HD.
TOATE problemele de mai sus îşi au rezolvarea în acest "ştecher", simplu de folosit, PORTABIL - eu am câteva situaţii în care mă duc cu 2 adaptoare după mine pentru a prelungi temporar o reţea locală.

(click pe oricare imagine pentru a vizualiza full-size)
TPL-307E Review TPL-307E Review


Urmează și alte teste.Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori